JA TENIM LA CASTANYADA AQUÍ!!!



Per fi és aquí. Com cada any, ens disposem a preparar panellets i anar a buscar la castanyera perquè ens prepari una bona paperina de castanyes calentes, com les que tenim a la venda a l’Hort d’en Climent. Però, sabem d’on vé aquesta tradició? Per què mengem panellets i d’on vé la figura de la vella castanyera? Doncs si continues llegint aquest post, ho sabràs!

La castanyada és una festa popular catalana, que se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament s’ha desplaçat la celebració a la vigília d’aquesta diada. Com el halloween dels països anglosaxos, o el Magosto de les terres asturianes, lleoneses i gallegues, la castanyada catalana prové d'una antiga festa ritual funerària.  
Sembla ser que el costum de menjar panellets, castanyes i fruites confitades, aliments tots ells molt calòrics, prové del fet que durant la nit de Tots Sants, vigília del dia dels morts segons la tradició cristiana, es tocava a morts sense parar fins a la matinada; amics i parents ajudaven els campaners a fer aquesta dura tasca, i tots plegats consumeixen aquests aliments per no defallir.

Una altra versió diu que aquesta tradició del s. XVIII deriva dels antics àpats funeraris en que no se servien altres menges que llegums i fruita seca i els pans votius de l’oferta als difunts en els funerals, que no eren altres que els panellets. L'àpat tenia un sentit simbòlic de comunió amb les ànimes dels difunts: tot torrant les castanyes, es resaven les tres parts del rosari pels difunts de la família.

Fins aquí, el que sabem sobre els aliments tant característics d’aquests dies i que tant ens agraden. Però i què passa amb la castanyera? Doncs semblar ser que, a la darreria del segle XVIII, el costum s'havia generalitzat de tal manera que les venedores s'esforçaven a vendre les castanyes ben torrades; fou llavors quan sorgí "la castanyera". La figura de la castanyera es sol representar com una dona vella, vestida amb roba pobre d’abrigar i amb mocador al cap, davant d’un torrador de castanyes per a la venda al carrer. N’has vist ja alguna? Si l’has vist i ho vols compartir amb nosaltres pots fer-ho penjant la seva fotografia a la nostra plana de facebook. Pots trobar-nos fent clic aquí. Segur que ens encantarà!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada